Tényleg rákot okoz a régi naptej?

Lassan itt a tavasz, kisüt a Nap és barnulhatunk. Az UV-védelem ma már elengedhetetlen. A napimádókat fontos figyelmeztetnünk, hogy a tavalyi – főleg lejárt! – naptejeket cseréljék le, vegyenek újat idén is!
Tényleg rákot okoz a régi naptej?

Francia mikrobiológus kutatók tizenkét naptejet és nappali krémet, köztük híres márkák - úgy mint Garnier, L’Oreal, Bioderma - termékeit vizsgálták. Ezeket hat héten át mesterségesen kialakított folyamatnak vetik alá, ami egy év szobahőmérsékleten történő tárolásnak felel meg. Az eredmény a kutatók számára aggodalomra adott okot: az UV-szűrőből, az oktokrilénből, amely számos fényvédő krém fontos összetevője, a benzofenonná vált. Ezt a molekulát a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség pedig az emberre nézve karcinogénnek minősíti.

„Csak az a tény, hogy a naptej tárolásakor az anyag átalakul a naptejben nem kétséges, de nem igazolja azt a következtetést, hogy ez növeli a rák kockázatát” – mondja Thomas Dirschka a Német Bőrgyógyászok Szövetségének munkatársa. – „Sokkal inkább függ a hatás tartósságától és a koncentrácótól.”

A bőrgyógyász attól fél inkább, hogy félreértik az emberek a kutatás üzenetét és megijednek majd a fényvédő szerek használatától. De csak a következetes fényvédelmi intézkedések mellett tudjuk a rákbetegségek kockázatát csökkenteni. Egyúttal rámutat arra, hogy a kémiai UV szűrőket – mint az oktokrilént és az oxibenzont is - a kutatók már régóta kritikusan értékelik - negatív környezeti hatásuk miatt is. Sőt, mi több: hormonális hatásukkal is gyanúsítják őket. „Nagyon széles körű vita folyik itt, és ezt nem akarom teljesen kizárni” – mondta Dirschka.

Ezért a fizikai szűrőket – az ásványi pigmentek, a titán-dioxid, magnézium-oxid vagy cink-oxid - ajánlja különösen a kisgyermekek számára– tulajdonképpen a felnőtteknek is. De ott a fehérítő-hatás, amely abból tulajdonságból jön, hogy ezek nem hatolnak a bőrbe, hanem védőburkolatként vonják be a bőrt és úgy nézünk ki, mint ha 3 árnyalattal világosabb alapozót választottunk volna. Ezért nagyobb a kozmetikai elfogadottság a kémiai tényezők szempontjából. A szakértők mindenesetre azt tanácsolják, hogy mindig tartsák be a napkrémre nyomtatott lejárati dátumot.

Kapcsolódó cikkek

Mi is az a krónikus betegség?

Mi is az a krónikus betegség?

A krónikus betegségek egy része megelőzhető. Amennyiben valakinek, van valamilyen krónikus betegsége, úgy jobban oda is figyel az egészségére. A krónikus betegek nem csak az idősebb korosztályból kerülhetnek ki, hiszen egyre több gyermek és fiatal is szen

Az édesburgonya és a fogyókúra

Az édesburgonya és a fogyókúra

Hogyan segíthet az édesburgonya a fogyókúrában és az egészséges életmódban.