Feszül a nadrág, túl szűk az ing? Ezt tedd a hasi hízás ellen

A hasi zsírral rengetegen küzdenek, még az egyébként vékony emberek is. A jó hír, hogy nem minden kis hurka veszélyezteti az egészséget. Ennek oka, hogy nem közvetlenül a bőr alatt található zsír, hanem a belső hasi zsír minősül egészségtelennek. Lássuk a hasi hízás típusait, és hogy mit tehetünk ellenük!
Feszül a nadrág, túl szűk az ing? Ezt tedd a hasi hízás ellen

A hurkás has

Oka a túl sok szénhidrát, így például pizza vagy tészta fogyasztása. A diétát megnehezíti, hogy az ilyen típusú hízásra hajlamos emberek általában a testük egészéről, így a lábaikról, mellükről is fogynak. Segíthet ugyanakkor a rendszeres hasi edzés, hogy fokozza az izmok feszességét.

A stresszhas

Viselője sokszor vékony, a hasa mégis dudorodik. Ennek jellemzően a stressz az oka, ami megzavarja az emésztést. Ráadásul amikor stresszelünk, túl sok levegőt nyelünk, akár napi 2 litert is, ami könnyen vezet puffadáshoz. Fontos, hogy nyugodtan étkezzünk, ahogyan a napjaink többi területén sem árt a nyugalom.

A puffadt has

Jele, hogy reggelenként a has lapos, estére azonban főleg alul és középen felduzzad. Oka a puffasztó élelmiszerek mellett a rendszertelen étkezésben keresendő. Érdemes táplálkozási naplót vezetnünk, és a laktóz vagy a glutén elhagyásával kísérleteznünk. Egy dietetikus már a napló alapján láthatja, mi a probléma.

Az alhas

Általában szintén vékony embereken látható jelenség. Ilyenkor a test többi része, sőt, a has felső része is kisportolt, alul azonban marad egy kis zsírpárna. Ennek oka általában a nem megfelelő edzésforma. Megéri olyan gyakorlatokat végezni, amelyek - például a felüléssel szemben - az alhasat is tornáztatják.

A sörhas

Ismertetőjele a nagy, kerek has, amely nem csupán az ártalmas zsírlerakódás, hanem a túlzott szénhidrát -és fehérjefogyasztás következménye is lehet. A túl gyakori étkezés miatt tartósan megemelkedik az inzulintermelés, ami hízáshoz vezet. Érdemes kevesebb étkezést beiktatni, valamint több zöldséget fogyasztani.

Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Tényleg rákot okoz a régi naptej?

Tényleg rákot okoz a régi naptej?

Lassan itt a tavasz, kisüt a Nap és barnulhatunk. Az UV-védelem ma már elengedhetetlen. A napimádókat fontos figyelmeztetnünk, hogy a tavalyi – főleg lejárt! – naptejeket cseréljék le, vegyenek újat idén is!

Hisztamin: barát vagy ellenség?

Hisztamin: barát vagy ellenség?

Többet segít, mint árt, de oda kell figyelnünk rá, hogy az ételekben is jelen lehet.

5 tipp cukorbetegeknek

5 tipp cukorbetegeknek

A cukorbetegség, egy olyan krónikus betegség, amely súlyos szövődményeket is okozhat. Azonban életmódváltással és a szabályok betartásával megelőzhetővé válnak ezek a szövődmények. Mutatunk néhány tippet a szövődmények elkerülése érdekében.