Hisztamin: barát vagy ellenség?
A hisztamin számos életformában, így emberekben, állatokban, növényekben és baktériumokban is megtalálható. Valójában egy hormonnal állunk szemben, ami egyúttal vivőanyag is. Döntő szerepet játszik az allergiás reakciók, így a gyulladás, duzzanatok és viszketés kialakulásában.
Alapvetően azonban a hisztamin semmiképp sem tekinthető az ellenségünknek: az immunválaszunk része, ami segít szembeszállni a testidegen anyagokkal. Ezeket többek közt a méhek vagy a csalánnal való érintkezés juttatják a szervezetünkbe.
Létezik ugyanakkor hisztaminérzékenység is, ami fejfájással, orrvádalékkal és bőrviszketéssel járhat együtt, ráadásul ronthat az asztmás tüneteken is.
A tünetek megjelenése azonban valójában nem mindig a hisztamin nagy mennyiségével, hanem egy DAO nevű enzimmel függ össze a szervezetben. Ez a hisztamin lebontásáért felel, és ha lecsökken a mennyisége, akkor normális hisztaminszint mellett is hasonló tüneteket produkálhatunk.
A hisztaminnal számtalan különböző gyógyszer veszi fel a harcot, a szakértő mégis azt tanácsolja: a legjobban akkor járunk el, ha elsősorban az étkezésünkben próbáljuk csökkenteni a mennyiségét. Kevesebbet fogyaszthatunk például vörösborból, sajtból, bizonyos halakból, eperből, dióból és szalámiból is.
Galambos Dániel