Hisztamin: barát vagy ellenség?

Már mindenki hallott a sajtban és a vörösborban rejtőző hisztaminról, ami fejfájást és köhögést okozhat. De valóban egy ellenséggel állnánk szemben? A helyzet ennél összetetettebb - állítja Dr. Reinhart Jarisch, bécsi allergológus és hisztamin-specialista.
Hisztamin: barát vagy ellenség?

A hisztamin számos életformában, így emberekben, állatokban, növényekben és baktériumokban is megtalálható. Valójában egy hormonnal állunk szemben, ami egyúttal vivőanyag is. Döntő szerepet játszik az allergiás reakciók, így a gyulladás, duzzanatok és viszketés kialakulásában.

Alapvetően azonban a hisztamin semmiképp sem tekinthető az ellenségünknek: az immunválaszunk része, ami segít szembeszállni a testidegen anyagokkal. Ezeket többek közt a méhek vagy a csalánnal való érintkezés juttatják a szervezetünkbe.

Létezik ugyanakkor hisztaminérzékenység is, ami fejfájással, orrvádalékkal és bőrviszketéssel járhat együtt, ráadásul ronthat az asztmás tüneteken is.

A tünetek megjelenése azonban valójában nem mindig a hisztamin nagy mennyiségével, hanem egy DAO nevű enzimmel függ össze a szervezetben. Ez a hisztamin lebontásáért felel, és ha lecsökken a mennyisége, akkor normális hisztaminszint mellett is hasonló tüneteket produkálhatunk.

A hisztaminnal számtalan különböző gyógyszer veszi fel a harcot, a szakértő mégis azt tanácsolja: a legjobban akkor járunk el, ha elsősorban az étkezésünkben próbáljuk csökkenteni a mennyiségét. Kevesebbet fogyaszthatunk például vörösborból, sajtból, bizonyos halakból, eperből, dióból és szalámiból is.

Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Hisztamin: barát vagy ellenség?

Hisztamin: barát vagy ellenség?

Többet segít, mint árt, de oda kell figyelnünk rá, hogy az ételekben is jelen lehet.

Az édesburgonya és a fogyókúra

Az édesburgonya és a fogyókúra

Hogyan segíthet az édesburgonya a fogyókúrában és az egészséges életmódban.

Mi is az a krónikus betegség?

Mi is az a krónikus betegség?

A krónikus betegségek egy része megelőzhető. Amennyiben valakinek, van valamilyen krónikus betegsége, úgy jobban oda is figyel az egészségére. A krónikus betegek nem csak az idősebb korosztályból kerülhetnek ki, hiszen egyre több gyermek és fiatal is szen