Milyen kiegészítők hasznosak pajzsmirigybetegségben?

Manapság egyre többen szenvednek valamilyen pajzsmirigybetegségben. Van, akinek alulműködő pajzsmirigy betegsége van, másnak túlműködik ez a szerve, és vannak olyanok is, akik krónikus pajzsmirigybetegségben szenvednek. Az emberek jelentős hányada nem is tudja, hogy ebben a betegségben szenved, csak egy rutinvizsgálat derít fényt a betegség meglétére, vagy pedig olyan sok megmagyarázhatatlan tünete van az illetőnek, hogy kénytelen emiatt orvost felkeresni. A tüneteknek széles a skálája, de pajzsmirigybetegségre gyanakodhatunk, ha hullik a hajunk, vagy remegünk, illetve akkor is, ha sokat híztunk, vagy fogytunk az utóbbi időben, de sok más tünet is felhívhatja a betegségre a figyelmünket, Úgy, mint szapora pulzus, száraz bőr, nyelési gondok és a sort sokáig lehetne folytatni. Milyen tápanyagokra van szüksége a pajzsmirigynek? Miért, milyen tápanyagok hiánya miatt alakulhat ki a betegség? A cikkben ezeket a tápanyagokat soroljuk fel.
Milyen kiegészítők hasznosak pajzsmirigybetegségben?

A cink és a megfelelő immunitás

Ahhoz, hogy az immunrendszerünk megfelelően működjön, cinkre is szüksége van. A pajzsmirigynek is szüksége van cinkre. Mind a pajzsmirigy-alulműködés, mint a túlműködés lehet oka a cinkhiánynak. Éppen ezért nagyon lényeges, hogy rendszeresen fogyasszunk cinkben gazdag táplálékokat. A cink gazdag forrása a spenót, a spárga, a gomba, a mandula, a kesudió és a tenger gyümölcsei.

A pajzsmirigy-alulműködés és a vashiány

A vashiány oka lehet a pajzsmirigy-alulműködésnek. A vas tárolását pedig az úgynevezett ferritin nevű fehérje végzi. Fontos, hogy mindig gondoskodjunk vasraktáraink feltöltéséről. Tehát fogyasszunk rendszeresen, vasban gazdag táplálékokat, mint például zöld leveles zöldségeket.

A D-vitamin nagyon sok testi funkcióban játszik szerepet

A D-vitaminnak kiemelkedő szerepe van számos testi funkcióban. Ez a vitamin aktívan részt vesz az immunrendszer védelmében, szükségünk van rá, hogy a csontjaink és a fogaink erősek maradjanak, de az inzulin kiválasztásában és az izmok erejének fenntartásában sem elhanyagolható a szerepe. A legújabb kutatások szerint, a D-vitaminhiány és az inzulinrezisztencia között szoros összefüggés van, ami pedig a pajzsmirigy egészségére is károsan hat. A D-vitamint, napfényvitaminnak is szokták nevezni, mivel napfény hatására termelődik az emberi szervezetben. De táplálék - halak, gomba - útján is bevihetjük ezt a vitamint a szervezetünkbe.

A szelén, mint létfontosságú mikrotápanyag

A szelén egy olyan létfontosságú mikrotápanyag, amely a pajzsmirigyhormon termelődéséhez járul aktívan hozzá. A szelén szerepe kiemelkedő a hormonszabályozásban, illetve a pajzsmirigyet oly módon védi, hogy megvédi a szervet, az oxidatív stressztől. Ez nagyon lényeges, hiszen az oxidatív stressz sok betegség okozója lehet. Többek között, a pajzsmirigy betegségét is okozhatja.

Amennyiben, a szervezetünkben nincs elegendő ebből a mikrotápanyagból, úgy a pajzsmirigy sem tud elegendő hormont előállítani. Mi tartalmaz szelént? A tenger gyümölcsei nagy mennyiségben tartalmazzák, de a brazil dió, a tojás is gazdag forrása a szelénnek.

Kapcsolódó cikkek

5 tipp cukorbetegeknek

5 tipp cukorbetegeknek

A cukorbetegség, egy olyan krónikus betegség, amely súlyos szövődményeket is okozhat. Azonban életmódváltással és a szabályok betartásával megelőzhetővé válnak ezek a szövődmények. Mutatunk néhány tippet a szövődmények elkerülése érdekében.

Hisztamin: barát vagy ellenség?

Hisztamin: barát vagy ellenség?

Többet segít, mint árt, de oda kell figyelnünk rá, hogy az ételekben is jelen lehet.

Így erősíthetjük meg az immunrendszerünket a téli hidegben

Így erősíthetjük meg az immunrendszerünket a téli hidegben

Ezekkel a tippekkel a hideg hónapokban is egészségesek maradhatunk.